Δραματικός απολογισμός του Ουκρανού Πρέσβη Sergii Shutenko, στη διάλεξη του Αντιπρύτανη της Ορθόδοξης Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου στην ΑΕΑ Αθήνας
Στο πλαίσιο ανταλλαγής Διδασκόντων Καθηγητών του ΔιεπιστημονικούΕυρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, που αποτελεί δράση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και στην οποία συμμετέχει η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας, ο Αντιπρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου, Πρωτοπρεσβύτερος π. Rostyslav Snihirov, Καθηγητής Βιβλικής Θεολογίας, έδωσε διάλεξη την Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ., με θέμα «Biblical Theologyand/or Faith of Hol yFathers», στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΑΕΑΑ. Της διάλεξης, προηγήθηκε καλωσόρισμα από τη Συντονίστρια του Προγράμματος Erasmus+, Δρα. Νέλλη Κοντογιάννη, η οποία εξήρε τη σημασία τουθεσμού στη διακίνηση των επιστημονικών ιδεών.
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της ΑΕΑΑ κ. Αθανάσιος Καψάλης, Καθηγητής Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας, ο οποίος με αφορμή τον πρόσφατο εορτασμό της Πεντηκοστής ως γενεθλίου ημέρας της Εκκλησίας έναντι της πάλαι ποτέ Βαβέλ των Εθνών, αναφέρθηκε στην αποστολική διαδοχή και στον θεσμό της Πενταρχίας των Πατριαρχών. Όπως τόνισε, μέσω αυτού του θεσμού το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ίδρυσε μεταξύ άλλων την τοπική Εκκλησία του Κιέβου, την οποία και περιβάλλει έκπαλαι με σχέση μητρός-θυγατρός.
Ο Πρόεδρος του ΑΣ της ΑΕΑΑ αναφέρθηκε στην ιστορική καταγραφή της χειροτονίας των πρώτων πενήντα μητροπολιτών του Κιέβου, όπου έλληνες στην καταγωγή εναλλάσσονταν με εντόπιους, αλλά και στην εμβληματική προσωπικότητα του εκ Μονεμβασίας Φωτίου, Μητροπολίτου Κιέβου, του οποίου ο αρχιερατικός σάκος με την ιστορική αποτύπωση της επισκοπικής διαδοχής σε κέντημα, φυλάσσεται στο Κρεμλίνο. Ο κ. Αθανάσιος Καψάλης ενημέρωσε τον Ουκρανό πρέσβη ότι η Ακαδημία, ως Παραγωγική Σχολή της Εκκλησίας της Ελλάδος, λειτουργεί με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπενθυμίζοντας ότι αν και η Ελλαδική Εκκλησία δέχθηκε το ευαγγελικό κήρυγμα από τον Απόστολο Παύλο, τελεί υπό την Ανδρέϊοαποστολικότητα του κλήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως άλλωστε και η Εκκλησία της Ουκρανίας.
Αναφερόμενος τέλος στην ενότητα της Εκκλησίας και στην Παύλειο ρήση «Τις ημάς χωρίσει της αγάπης του Χριστού», υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις της κληρικολαϊκής συνέλευσης της 27ης Μαΐου 2022 στο Κίεβο, αποτελούν ένα πρώτο βήμα.
Στην διάλεξη, τιμητικά παρέστη κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του ΑΣ της ΑΕΑΑ ο δραστήριος Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα, κ. Segii Shutenko, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες. Με αφορμή το γεγονός της επιστημονικής συνεργασίας των δύο Ακαδημιών στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+, αναφέρθηκε στα εμπόδια που δυσχεραίνουν την ειρηνική συνύπαρξη και την αυτοδιάθεση των λαών, σημειώνοντας ότι η 111η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, είναι πραγματικότητα. Όπως τόνισε, πρόκειται για έναν πόλεμο που ξεκίνησε πριν από οκτώ έτη. Απαρίθμησε τις χριστιανικές πόλεις που έχουν καταληφθεί και αναφέρθηκε στην επικέντρωση του ουκρανικού έθνους στην άμυνα με τη βοήθεια συμμαχικών λαών.
Ο κ. S. Shutenko συγκίνησε τους παρισταμένους με τα νεότερα απολογιστικά στοιχεία του πολέμου που έφερε στη δημοσιότητα, σημειώνοντας την αδικαιολόγητη καταστροφή κοινωνικών και εκπαιδευτικών δομών. Από την έναρξη του πολέμου έως σήμερα 91 Ορθόδοξοι χριστιανικοί ναοί έχουν καταστραφεί, με πολυάριθμα ανθρώπινα θύματα, ενώ άλλα 25 κτήρια θρησκευτικών μειονοτήτων (Συναγωγές, Μουσουλμανικά Τεμένη, Ναοί Ρωμαιοκαθολικών και Προτεσταντών), έχουν επίσης καταστραφεί.
Ωστόσο, δεν στάθηκε μόνο στις υλικές καταστροφές, αφού όπως με έμφαση τόνισε, από την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 280 ανήλικα παιδιά, που στατιστικά αντιστοιχούν στην τραγική απώλεια δύο παιδιών κάθε μέρα, ενώ με την ίδια αγριότητα εξακολουθούν να βομβαρδίζονται ιεροί τόποι όπως η Sviatohirsk Lavra (Λαύρα Αγίου Όρους) αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, όπου τρεις μοναχοί και μία μοναχή σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι δύο μοναχοί τραυματίστηκαν σοβαρά.
Ο κ. Πρέσβης κατέληξε στον χαιρετισμό του ότι ο Ουκρανικός λαός μοιράζεται με την Ελλάδα τις ίδιες ηθικές αξίες και ενθάρρυνε την πρωτοβουλία επιστημονικής συνεργασίας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας με την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου, που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2021 και παρά τις αντιξοότητες του πολέμου, συνεχίζεται.
Τον κωλυόμενο να παραστεί λόγω σημαντικής υποχρέωσης, Σεβ. Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ.κ. Κύριλλο, εκπροσώπησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης, π. Σέργιος Βαρέλιας, προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγ. Τριάδος Νέας Κηφισιάς και διοικητικό στέλεχος της Ι. Μητροπόλεως. Την διάλεξη παρακολούθησαν τα μέλη Διδακτικού και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού της ΑΕΑ Αθήνας και λάμπρυνε με το κύρος και την επιστημονική παρουσία του ο Ελλογιμώτατος Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Χρήστος Καραγιάννης.