Συνάντηση Προέδρου της ΑΕΑΑ με Πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου

Ανταλλαγή απόψεων για τη νέα πραγματικότητα στις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας αναφορικά με το πανευρωπαϊκό αίτημα θεσμοθέτησης της βελτιστοποίησης (Optimization) στα ΑΕΙ πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2021 στη Θεολογική Ακαδημία της Ουκρανικής Εκκλησίας, με συνομιλητές τον Πρόεδρο της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας της Αθήνας, Καθηγητή κ. Αθανάσιο Καψάλη και τον Πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου, Θεοφ. Επίσκοπο Μπιλογορότγκας κ. Σίλβεστρο.

Στη συνάντηση οι δύο πλευρές επεσήμαναν τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, ενημερώθηκαν αμφίπλευρα για τις υλικοτεχνικές υποδομές των Σχολών, επεσήμαναν τα κοινά σημεία των Προγραμμάτων Σπουδών, συζήτησαν διεξοδικά τη συνέργεια των δύο Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών στη διδασκαλία μαθημάτων μέσω της ανταλλαγής Καθηγητών, ενώ στο κύριο μέρος της συζήτησης έγινε ειδική αναφορά στην βελτιστοποίηση των σημείων παροχής της ιερατικής-θεολογικής μόρφωσης σε κάθε χώρα, ώστε η θεολογική παιδεία να παρέχεται με ενιαίο, ομοιογενή και αυθεντικό τρόπο από ένα κεντρικό σημείο, κάτι που ισχύει στην Ουκρανία και σύντομα θα ισχύσει στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του Ν.4823/2021.

Ο Πρόεδρος της ΑΕΑΑ επεσήμανε τους ιστορικούς δεσμούς ανάμεσα στους δύο λαούς και τις δύο Εκκλησίες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην πρώτη προσπάθεια ίδρυσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία από τον ι. Φώτιο, στην πλειάδα Ελλήνων ή ελληνοτραφών αρχιερέων που ανήλθαν στο θρόνο της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και στη σημαντική προσωπικότητα του εκ Μονεμβασίας Μητροπολίτη Κιέβου, Αγίου Φωτίου.

Επιπλέον, επεσήμανε την απαραχάρακτη πορεία των δύο Εκκλησιών στα παραδεδομένα της Ανατολικής Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, ενώ τόνισε ότι η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Αθήνας ανήκει στο ΥΠΑΙΘ και ταυτόχρονα λειτουργεί υπό την πνευματική σκέπη και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ με τις ευχές και το consensus της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά την επιτόπια ενημερωτική ξενάγηση της ελληνικής αποστολής στους χώρους πέριξ της Λαύρας του Κιέβου, τους οποίους η Ακαδημία του Κιέβου χρησιμοποιεί, η Ουκρανική πλευρά τόνισε ότι πολλοί από τους φοιτητές μεταφέρουν από τα διάφορα σημεία της Ουκρανίας τις δικές τους παραδόσεις και το ιδιαίτερο θρησκευτικό και πνευματικό ίχνος της περιοχής από την οποία κατάγονται.

Αυτό καθίσταται φανερό ακόμα και σε πρακτικά μαθήματα όπως οι πολυφωνικές χορωδιακές ασκήσεις, ενώ δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που έχουν διδαχθεί τη βυζαντινή μουσική και την οποία προσαρμόζουν στην λειτουργική παράδοση της χώρας.

Την ίδια διαδρομή ακολούθησε και η τέχνη, όπου το μπαρόκ που αποτελεί δυναμική παράδοση στην Ουκρανία, δίνει τη θέση του στη βυζαντινή αγιογραφία με ενδεικτική περίπτωση το Ναό της Θεοτόκου, όπου τελούνται με την απαραίτητη συμμετοχή των φοιτητών οι καθημερινές ιερές ακολουθίες.

Η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκε από το διοικητικό προσωπικό της Σχολής στη Λαύρα των Κάτω Κιεβιανών Σπηλαίων, αλλά και στα γραφεία των Καθηγητών και αντάλλαξε εκ του σύνεγγυς απόψεις με τους διδάσκοντες Καθηγητές π. Rostyslav Snihirov, Βοηθό Πρυτάνεως επί των Διεθνών Σχέσεων και κ. Sergii Bortnyk, Καθηγητή της Συστηματικής Θεολογίας, κυρίως σε ζητήματα τεχνογνωσίας και ανάληψης πρωτοβουλιών εκ του σύνεγγυς διδασκαλίας.

Συμφωνήθηκε και υπογράφηκε μνημόνιο για την υποδοχή δύο Καθηγητών της Ακαδημίας του Κιέβου στην ΑΕΑΑ κατά το εαρινό εξάμηνο του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, προκειμένου να διδάξουν μαθήματα της ειδικότητάς τους.

Παράλληλα, προτάθηκε από τον Πρόεδρο της ΑΕΑΑ η τετραετής φιλοξενία σπουδαστών της Ουκρανίας που επιθυμούν να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα και να εγγραφούν στη ΑΕΑΑ, προκειμένου να παρακολουθήσουν προπτυχιακές σπουδές.

Η δημοσίευση του άρθρου από την romfea.gr:

https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/47180-synantisi-proedrou-tis-aeaa-me-prytani-tis-theologikis-akadimias-tou-kievou

Upcoming Events

en_GB
Skip to content