Ξενάγηση ομάδας φοιτητών της ΑΕΑΑ σε έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης.

Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2022 φοιτητές που παρακολουθούν το μάθημα Εκκλησιαστική Ιστορία της Ελλάδας, με διδάσκοντες τον Καθηγητή κ. Αθανάσιο Καψάλη και τη Δρ Χριστίνα Κολοβού, Ε.ΔΙ.Π.

Στο πλαίσιο λοιπόν του συγκεκριμένου μαθήματος ξεναγήθηκαν στην περιοδική έκθεση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ.)  με θέμα: «Πώς μάθαιναν οι Έλληνες γράμματα από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση (1453-1821);»

Μέσα στο χώρο του παλαιού χρηματιστηρίου Αθηνών οι φοιτητές κλήθηκαν  να μάθουν ανάγνωση συλλαβίζοντας γνωστές προσευχές όπως έκαναν οι μαθητές τα χρόνια της Οθωμανοκρατίας, να ξεφυλλίσουν σχολικά εγχειρίδια και να αποκρυπτογραφήσουν τα άγνωστα εν πολλοίς «μαθηματάρια»,  να ανακαλύψουν άγνωστες όψεις της μαθητικής ζωής, να εξερευνήσουν τον χάρτη των σχολών του ελληνισμού,  να κάνουν πειράματα φυσικής και τέλος, να γράψουν και το δικό τους όνομα όπως οι μαθητές της εποχής.

Μεταξύ άλλων γνώρισαν με βιωματικό τρόπο για τους χιλιάδες ανώνυμους ιερωμένους και δάσκαλους και για τους μαθητές τους που μάθαιναν τα «κολλυβογράμματα», επέλεξαν ποια «μαθηματάρια» ήθελαν με ψηφιακό τρόπο να ανακαλύψουν οι ίδιοι και περιπλανήθηκαν διαδραστικά σε περιοχές που άνθησαν μεγάλα πνευματικά κέντρα και  έδρασαν σπουδαίες μορφές της εκπαίδευσης.

Οι φοιτητές είδαν και άγγιξαν τα χειροπιαστά τεκμήρια ενός άλλου αγώνα, ίσως αφανούς αλλά εν τέλει συνεχούς αγώνα. Αγώνα για να διατηρηθεί και να καλλιεργηθεί η ελληνική και χριστιανική παιδεία και παράδοση, να μη σβήσει η φλόγα της ανθρωπιστικής μόρφωσης και της πνευματικής προόδου.

Μετά την έξοδό τους από τους χώρους της έκθεσης οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συζητήσουν για τους μύθους που κάνουν λόγο για την αγραμματοσύνη των Ελλήνων από την Άλωση μέχρι την Επανάσταση. Οι Έλληνες τότε μπορεί να ζούσε ως λαός υπό ξενική αλλοεθνή και ολόθρησκη κατάκτηση, κατάφερε όμως να διατηρήσει τη γλώσσα του, την πίστη του και τον πατροπαράδοτο πνευματικό του πολιτισμό. Και όχι μόνο τα διατήρησε όλα αυτά αλλά τα καλλιέργησε περισσότερο και τα αύξησε επαινετικά.

Στις φωτογραφίες ομάδα φοιτητών με τη διδάσκουσα και την κα Σοφία Πελοποννησίου που ήταν υπεύθυνη της ξενάγησης.

Upcoming Events

en_GB
Skip to content