ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Οι φοιτητές της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας μαζί με τους κ.κ. Καθηγητές Αθανάσιο Καψάλη (Πρόεδρο), Δημήτριο Πασσάκο και τις διδάσκουσες μέλη Ε.Δι.Π., Χριστίνα Κολοβού, Κλειώ Κοντογιάννη, Μαρία Παζάρσκη, επισκέφθηκαν την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 την πόλη της Χαλκίδας στο πλαίσιο Ημερήσιας Εκπαιδευτικής Εκδρομής που οργάνωσε η διδάσκουσα Μαρία Παζάρσκη για το μάθημα «Βιβλική Αρχαιολογία και Θεσμολογία» στη Διδακτική Ενότητα «Οι Συναγωγές», με την ευλογία του Σεβ. Μητρ. Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου.

Η αποστολή ξεναγήθηκε αρχικά, στην Εβραϊκή Συναγωγή της Χαλκίδας από τον Μαΐρ Σολομών Μάιση, πρώην Πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Χαλκίδας (1978-1980 και 1990-2001) και ιστοριοδίφη. Ο κύριος Μάριος, όπως τον αποκαλούν, τους μίλησε για τις αρχαίες ρίζες και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της Ρωμανιώτικης Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης, για την Εβραϊκή Συνοικία, τη Συναγωγή και το Νεκροταφείο. Με θερμά λόγια θαυμασμού και αγάπης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Μακαριστού Μητροπολίτη Χαλκίδας Ριζοχωρίου και Βορείων Σποράδων, Γρηγόριο Πλειαθό, με πλείστες όσες αναφορές στην έμπρακτη συμπαράσταση που έδειξε προς τους Εβραίους της Χαλκίδας, ιδιαίτερα, κατά τη γερμανική κατοχή. Το όνομα του Μακαριστού Μητροπολίτη Γρηγορίου, μαζί με εκείνο του Μητροπολίτη Αθηνών Δαμασκηνού, βρίσκεται χαραγμένο στην εντοιχισμένη μαρμάρινη στήλη των ευεργετών σε εσωτερικό τοίχο της Συναγωγής της Εβραϊκής Κοινότητας Χαλκίδας. Τόσο ο κ. Μάισης όσο και ο κ. Πρόεδρος της ΑΕΑ Αθήνας μαζί με τους διδάσκοντες αναφέρθηκαν εκτενώς στη καθοριστική συμβολή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε θέματα συναντίληψης των μονοθεϊστικών θρησκειών, γεγονός που οφείλεται στις εργώδεις πρωτοβουλίες ενός αφανούς και ακάματου ρέκτη, του κ. Γεωργίου Καλαντζή, Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων του ΥΠΑΙΘΑ.

Ακολούθησε επίσκεψη στο Μνημείο των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας Χαλκίδας, όπου στη δεξιά πλευρά του Μνημείου υπάρχει η προτομή του Μακαριστού Μητροπολίτη Χαλκίδας Γρηγορίου και στην αριστερή πλευρά η προτομή του συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Ι. Φριζή, που έπεσε ηρωικά στις 5 Δεκεμβρίου 1940. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Εβραϊκό Νεκροταφείο με τους πετρόκτιστους σε επτάπλευρο σχήμα τάφους του 14 ου – 19 ου αι. με την κρύπτη όπου μέσα τοποθετούνταν η επιτύμβια στήλη και με τις περίτεχνες επιτύμβιες στήλες του 19 ου – 20 ου αι. Την ξενάγηση στο χώρο του Νεκροταφείου και του Μουσείου του Νεκροταφείου έκανε ο νυν Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Χαλκίδας, Σόλων Μάισης καθώς και η Λίλη Κωστή μαζί με τον Βασίλειο Χόνδρο, μέλη της Κοινότητας.

Η εκπαιδευτική εκδρομή στη Χαλκίδα συνοδεύτηκε ως sine qua non από μια ακόμη πολύ σημαντική επίσκεψη: Πρώτα στο Ι. Παρεκκλήσιο Αγίου Φανουρίου και κατόπιν στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδας που από το 1921 έχει κηρυχθεί «ως προέχον βυζαντινό μνημείο». Η υποδοχή και ξενάγηση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού από τον π. Συμεών Ηλιοδρομίτη και από τον π. Νεκτάριο Ευγενικό, καθώς συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης – αναστήλωσης του Ιστορικού Ναού Αγίας Παρασκευής.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Πολιτιστικό – Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Χαλκίδας που εγκαινιάστηκε στις 12-1-2023 και διαθέτει Ι. Ναό αφιερωμένο στον Όσιο Ιάκωβο (Τσαλίκη) τον «Με Συγχωρείτε» που διαθέτει βαπτιστήριο ενηλίκων. Το συγκρότημα διαθέτει αίθουσες διαλέξεων – εκδηλώσεων και διδασκαλίας, χώρους παρασκευής τροφίμων και εστίασης, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μ. Χαλκίδας, Βιβλιοθήκη και Κειμηλιαρχείο-Μουσείο της Ι. Μητρόπολης, με εξαιρετικής αξίας και σημασίας εκθέματα.

Η ξενάγηση στον Ι. Ναό του Οσίου Ιακώβου έγινε από τον π. Πέτρο Βλάχο, φοιτητή του Προγράμματος Ιερατικών Σπουδών της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας και εφημέριο στον Ι. Ναό Αγίου Τρύφωνα Νέας Λαμψάκου Χαλκίδας. Η ξενάγηση στους χώρους της Βιβλιοθήκης και του Κειμηλιαρχείου – Μουσείου πραγματοποιήθηκε από τον κ. Γεώργιο Αγγέλου, Δημοσιογράφο,  Ιστορικό/Ευρωπαιολόγο, παρουσιαστή – εκφωνητή και παραγωγό ραδιοφωνικών εκπομπών στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητρόπολης Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων. Ο κ. Αγγέλου υπό την ιδιότητα του Αντιπροέδρου του Πανευβοϊκού Συλλόγου Καππαδοκών «Αγ. Ιωάννης ο Ρώσος», αναφέρθηκε και στις πολιτιστικές δραστηριότητες και τα δρώμενα του σωματείου. Τόσο ο Πρόεδρος της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθήνας κ. Αθανάσιος Καψάλης, όσο και ο παριστάμενος εκ του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της ΑΕΑ Αθήνας, Καθηγητής κ. Δημήτριος Πασσάκος, αναφέρθηκαν στο ότι θα αποτελούσε ιδιαίτερη τιμή και χαρά για την Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας να φιλοξενήσει στο εγγύς μέλλον στους χώρους της κάποιες από αυτές τις εκδηλώσεις, μαζί με τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα.

Πριν την αναχώρηση από την πόλη της Χαλκίδας πραγματοποιήθηκε σύντομη επίσκεψη περί τον Ι. Ναό Αγ. Τρύφωνος Νέας Λαμψάκου.

 

Επόμενες Εκδηλώσεις

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο