Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ: «Τα “Νέα Θρησκευτικά Κινήματα” και η αποτύπωσή τους στον κινηματογράφο»

Δελτίο Τύπου

__________________

Επιμορφωτικός Κύκλος της ΑΕΑΑ:

 «Τα “Νέα Θρησκευτικά Κινήματα” και η αποτύπωσή τους στον κινηματογράφο»

Την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του «Επιμορφωτικού Κύκλου», με θέμα: «Τα “Νέα Θρησκευτικά Κινήματα” και η αποτύπωσή τους στον κινηματογράφο».

Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτρης Ουλής, πτ. Θεολογίας, Δρ.  Ανθρωπολογίας της Θρησκείας, καθηγητής θεολόγος στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με έρευνα η οποία επικεντρώνεται στην μελέτη «εναλλακτικών» μορφών θρησκευτικότητας, καθώς και στη σχέση της θρησκείας με τον κινηματογράφο και την δημοφιλή λαϊκή κουλτούρα (pop culture).

Ο συντονιστής του «Επιμορφωτικού Κύκλου» αναπλ. καθηγητής Θανάσης Ν. Παπαθανασίου άνοιξε την συνάντηση και την συνέδεσε με την «Ημέρα Κινηματογράφου», η οποία καθιερώθηκε στην ΑΕΑΑ από το 1919 και έχει πλέον ενταχθεί στον Επιμορφωτικό Κύκλο. Στη συνέχεια η αναπλ. καθηγήτρια Βασιλική Μαυροσκά παρουσίασε τον ομιλητή και το συγγραφικό του έργο, και συντόνισε την συζήτηση μετά την ομιλία.

Ο ομιλητής συνόψισε τις διαπιστώσεις της πολυετούς επιστημονικής έρευνάς του και παρουσίασε την τεράστια ποικιλία των εν λόγω κινημάτων παγκοσμίως. Ανίχνευσε τα γενεσιουργά αίτιά τους και τους παράγοντες ραγδαίας εξάπλωσής τους, και τόνισε ότι χρειάζεται επίμονη μελέτη κάθε συγκεκριμένου μορφώματος, με εξέταση των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του και της ιστορικής συνάφειάς του.

Ακολούθησε συζήτηση με μεγάλο ενδιαφέρον, δόθηκε δυνατότητα για διευκρινίσεις και υπογραμμίστηκε η ανάγκη για διαυγή κριτήρια στην προσπάθεια για κριτική ματιά, γνώση της σημερινής πραγματικότητας και θεολογική αναμέτρηση μαζί της. Έγιναν παρεμβάσεις και ερωτήσεις από τον καθηγητή π. Βασίλειο Θερμό, την αναπλ. καθηγήτρια Βασιλική Μαυροσκά, τους αναπλ. καθηγητές Γεώργιο Κουντούρη, Θανάση Παπαθανασίου, τον επ. καθηγητή π. Παύλο Κουμαριανό και ακροατές.

Το video της εκδήλωσης έχει αναρτηθεί στο κανάλι της ΑΕΑΑ,  https://www.youtube.com/watch?v=Eso_UKIQ_0s .

 

Επόμενες Εκδηλώσεις

el
Μετάβαση στο περιεχόμενο